De IMH visie speelt een belangrijke rol in mijn behandelingen voor het jonge kind. Het verhaal is niet bij jou of bij jouw kind begonnen. Laten we dus vooral verder kijken naar alle factoren die een rol spelen in wat jullie op dit moment ervaren.
Infant Mental Health brengt in de IMH visie de kennis samen die van belang is voor de gezondheid van het jonge kind.
De baby is, al vanaf conceptie, afhankelijk van de belangrijke ander om te overleven en om te kunnen ontwikkelen. In contact met de ander kan worden voldaan aan hun basishoeftes, emotionele behoeftes, fysieke behoeftes, veiligheid, warmte en geborgenheid. Daarbij spelen de biologische opmaak van het kind en de omgeving waarbinnen het kind en gezin zich bevinden een rol.
De focus binnen IMH is dan ook de ouder-kind relatie/interactie binnen de context van biologische en omgevingsfactoren. Daarbinnen wordt ruimte gecreëerd voor heling, ontwikkeling of begrip.
Wanneer je je aanmeldt voor een zwangerschapsgerelateerde klacht of met een kind tot 6 jaar, zal de behandeling volgens de IMH visie vormgegeven worden. Dat wil zeggen dat er ruimte wordt gecreëerd voor het verhaal dat in de ouder-kind relatie/interactie wordt verteld.
IMH Nederland heeft een aantal zelfhulpboeken geschreven voor ouders. Deze kunnen helpend zijn voor wanneer je graag eerst zelf aan de slag wil, voordat je hulp vraagt. Kom je er alleen niet helemaal uit? Plan dan een intake in om te bespreken wat jouw hulpvraag is.
Download ze hieronder.
De tekst die hieronder vermeld staat is van IMH Nederland en dus niet van mij.
Je bent niet de enige ouder die het slaapgedrag van het kind moeilijk vindt. Daarom hebben we voor ouders met een matig slapende baby of peuter én veel stress rond de slaapsituatie de Zelfhulp Slaapproblemen jonge kinderen – allemaal voldoende slapen hoe doe je dat? In de zelfhulp vind je veel informatie over de normale ontwikkeling van slaap, wat er allemaal aan de hand kan zijn én welke professional je helpt bij welke oorzaak achter het slechte slapen zit.
Samen lezen of luisteren met je kind kan helpen om meer te weten te komen over de gevoelens en gedachten van je kind over naar bed gaan, wakker worden in het midden van de nacht, stoppen met borstvoeding, alleen slapen, met een broertje of zusje slapen, logeren, samen slapen en ‘s ochtends wakker worden.
Deze zelfhulp is er om een veilige band tussen opvoeders kinderen van 1 tot 6 jaar en hun ouders te vergroten. Deze zelfhulp biedt een leidraad voor verandering en verbetering. Daarom zit het vol met praktische opdrachten om direct te oefenen en om tijd en ruimte te nemen voor jullie relatie, jouw ideeën en jezelf.
It takes a village to raise a child’, is een oud Afrikaans spreekwoord. Maar wat nu als het niet zo gemakkelijk loopt in de village die jij zoekt voor je kind. Welke mensen heb je nodig, en hoe loopt dat allemaal prettig. Je kind, en jij als ouder, hebben te maken met veel relaties. Tel maar op: elke kind heeft in ieder geval een vader en een moeder, en vier grootouders. Of deze nu in de buurt zijn of niet, levend of overleden, gescheiden of dagelijks over de vloer. En daarnaast hebben we het nog over een stroom aan mogelijke andere relaties: broertjes, zusjes, pleegbroertjes, pleegzusjes, ooms, tantes, buurmannen, buurvrouwen, mogelijk de nieuwe partner van vader, mogelijk de nieuwe partner van moeder, de juf, de kinderdagopvang, de gastouder, mogelijk de kinderen van de nieuwe partner van moeder / de kinderen van de nieuwe partner van vader, etc, etc.
Het Huismodel is een raamwerk dat de relaties, individuele kenmerken en persoonlijke voorgeschiedenissen binnen een gezin in kaart brengt. Het biedt inzicht in de unieke rol van elk gezinslid en hoe deze bijdraagt aan het welzijn van het gehele gezin. Door deze integratieve benadering leer je om de verbinding te leggen tussen de hulpvraag van een individu en die te zien in de context van het gezinssysteem en omgevingsfactoren. Het model helpt om dit op een gestructureerde wijze te analyseren en visueel te maken in alle fasen van het hulpverleningtraject.
We hebben voor ouders met een matig etende peuter én veel stress aan de tafel de Zelfhulp Aan Tafel! Daar vind je veel informatie over de normale ontwikkeling van voeding en eten, wat er allemaal aan de hand kan zijn én welke professional je helpt bij welke oorzaak achter het slechte eten zit.
Als je kind extreem kritisch eet en/of een sonde heeft gehad, of nog steeds heeft, dan biedt Notube e-books en netcoaching aan. In Nederland raken ook steeds meer hulpverleners getraind in de multidisciplinaire methode SOS Approach to Feeding, die een Nederlandse Linkedingroep heeft.
Ouders die een kind of kinderen opvoeden met een chronische zorg vraag, komen tijdens de opvoeding meer uitdagingen tegen dan ouders van kinderen zonder gezondheidsproblemen. Daarom is er een speciale zelfhulp geschreven. Deze zelfhulp is geschreven door een psycholoog, die uit eigen ervaring weet wat er op jou als ouder afkomt als je kind veel zorg vraagt. De zelfhulp is geschreven met aandacht voor alle gezinsleden; voor jou als vader of moeder en voor eventuele broertjes of zusjes. Door te delen wat de impact is van de zorgvraag op alle gezinsleden, hopen we dat er meer aandacht komt naar het welzijn van iedereen in het gezin.